Son dönemde duman / sis görüntüsü nedeniyle gıda sunumlarında tüketiciler tarafından ilgi gören kuru buz hakkında bilinmesi gereken bazı gerçekleri paylaşmak istiyoruz. Kuru buz güvenli mi?, Yiyecek sunumlarında kullanılabilir mi? Gelin birlikte kuru buzu tanıyalım.
Kuru Buz Nedir?
Kuru buz, karbondioksit gazının(CO2) katı halidir ve -78.5 derecelik ısıda bulunan karbondioksit gazını ifade eder. Bu, sıvı haldeki karbondioksit gazının katı yani buz halidir. Kuru buz, düşük sıcaklıklarda soğutma, dondurma ve karışımları soğutma gibi birçok uygulamada kullanılır. Kuru buz, normal buzdan çok farklı olan bir buz çeşididir ve suyun buz haline gelmesi için 0 derecenin altına düşmesi gerekirken kuru buzun sıcaklığı -78,5 C’dir.
Kuru Buz nasıl üretilir?
Kuru buz, laboratuvar ortamında üretilir ve saflaştırma işleminden geçirildikten sonra -20 derecede 20 bar basınç uygulanarak gaz halinden sıvı hale dönüştürülür. Kuru buz, evde yapılabilir ancak yapımında yangın tüpü, koruyucu giysi gibi malzemelere ihtiyaç duyulur.
Kuru Buz neden kullanılır?
Kuru buz genellikle dondurma ve soğutulmuş ürün gruplarını muhafaza etmek amacıyla kullanılmaktadır. Hava koşullarına göre bozulma ihtimali olan özellikle gıda ürünlerinin uzak mesafelere taşınmasında da kullanılan ekonomik bir üründür.
Kuru buz, hijyenik bir ortam sağlar ve boğucu özelliğinden dolayı bulunduğu ortamdaki bakteri böcek ve haşereleri yok eder. Kuru buzun dayanma süresi, oda sıcaklığında buharlaşmadan 2 gün ve özel kuru buz konteyneri veya kuru buz straforu içerisinde 3 gün durabilir. Kuru buz, karbondioksitin donma noktası ve erime süresi oldukça uzundur ve soğuttuğu ürünün nemlenmesini de önler.
Kuru Buz tehlikeli mi?
Kuru buz, kesinlikle eldiven veya özel taşıma kelepçesi ile taşınmalıdır ve cilde, göze teması veya yutulması kesinlikle insan sağlığına zararlıdır. Kuru buzun ağızdan alımı veya solunması, ciddi komplikasyonlara yol açabilir ve kuru buzun doğru şekilde serbest kalması engellenirse, patlama yaşanabilir. Kuru buz, sıkıştırma işleminden geçirildikten sonra piyasaya sürülür.
Gıda Sunumlarında Kuru Buz kullanılabilir mi?
Öncelikle kuru buzun Karbondioksit (CO2) olduğunu bilmemiz gerekiyor. Katı haldeyken çevredeki paketli gıdaların çok düşük sıcaklıklarda korunması ev taşınabilmesi için tercih edilmektedir. Ancak açık gıdalarla kesinlikle temas etmemelidir. Gıdaların da yaşayan organizmalar olduğunu, karbondioksiti soluduklarını unutmamak gerekir.
Özellikle Sushi gibi taze tüketilmesi gereken deniz ürünleri ve balık kullanılarak yapılan gıdalarla açık temasından kaçınılmalıdır. Bu nedenle Kokoyaki Sushi olarak ürün sunumlarımızda kuru buz kullanımından kaçınıyoruz. Karbondioksitin keskin kokusu ve ekşi tadı nedeniyle ürünlerimizin tüketilmesinde gıdaya zarar verebilme potansiyeli nedeniyle kesinlikle kullanmıyoruz.
Sağlıklı günler dileriz.
Comments